Začaly gastronomické slavnosti Jídlo z blízka Do Brna míří hvězdy českého i rakouského kulinárního nebe
10.7.2012 * Včera začal ve třinácti brněnských restauracích druhý ročník gastronomických slavností Jídlo z blízka. Již nyní je o něj mimořádný zájem. Ještě před zahájením si hosté rezervovali více než 200 slavnostních menu. Některé akce doprovodného programu jsou už v této chvíli plně obsazeny. „Ukazuje se, že lidé mají o kvalitní jídlo vyrobené z nejčerstvějších surovin od místních farmářů stále větší zájem,“ říká Lucie Frgalová
ze sdružení Slow Food Brno, které Slavnosti organizuje, a které v Brně prosazujenávrat místních surovin a tradic
„pomalého jídla“. Slavnosti Jídlo z blízka představují jednu z
největších gastronomických událostí tohoto roku na jižní Moravě.
V rámci
doprovodného programu do Brna míří také významné osobnosti zahraniční i české gastronomie. Již 12. července uvaří v proslulé restauraci U Kastelána lehké letní menu o několika chodech známý rakouský šéfkuchař
Johann Reisinger . Následuje víkend s prvními dámami české kuchyně v restauraci La Bouchée: v sobotu 14. července otevírá svůj "Deník Dity P." Dita Pecháčková, dlouholetá šéfredaktorka časopisu Apetit. Můžete se těšit na
tříchodové menu z místních surovin a také na autogramiádu její nové kuchařky.
Vraž do toho kopu lásky – tak se jmenuje autogramiáda a oběd s autorkou nejprodávanější české kuchařky Janou Florentýnou Zatloukalovou 15. července. V neděli 22. července pak mohou hosté zkusit vaření podle vycházející hvězdy - sedmnáctiletého Martina Škody a jeho první kuchařky- za doprovodu hudby v rodinném Bistru Franz.
Veškeré informace o slavnostech, které v Brně potrvají do 29. Července, rezervace míst v restauracích a detaily akcí doprovodného programu najdete na
http://www.jidlozblizka.cz/. Mezi partnery pořádajícího hnutí
Slow food je také Centrála cestovního ruchu Jižní Morava.