Vinohradníci by uvítali chladnější noci, burčák už je ale k dostání

Autor článku: Dopisovatel, pro číslo 15/2015, vloženo dne 27.08.2015

[Stálý odkaz na článek]

Hustopeče, 27. srpna 2015 * Otázka, která každý rok trápí nejenom vinaře - jaká bude letošní úroda? Léto bylo nadprůměrně teplé, s minimem srážek, což se odrazilo i na kvalitě hroznů. Vinaři měli plné ruce práce se zavlažováním, přesto mnoho vinných keřů uschlo. Situaci neusnadnil ani déšť, který přišel v polovině srpna. Touto dobou se už na několika vinicích České republiky sklízí hrozny, ze kterých se kromě vína dělá také jeho meziprodukt - burčák. Jak moc se letošní vedra podepsala na úrodě hroznů? A jaký bude burčák?

Bobule potřebují teplé dny a chladnější noci

Letošní suché a horké léto přineslo vinařům nejednu vrásku na čele. Nedostatek vláhy napáchal škody zejména na výsadbách, které ještě nemají dostatečně hluboké kořeny na to, aby si vzaly vodu z hlubších vrstev půdy. Hrozny tak začaly v některých lokalitách vadnout a růst bobulí se zastavil na velikosti hrášku. Ani intenzivní déšť hroznům nepomohl. „Déšť, který přišel v polovině srpna, může způsobit praskání bobulí. Tyto rány jsou pak vstupní branou pro hniloby. Vinohradníci by proto v současnosti uvítali spíše sušší a chladnější počasí, které napomáhá optimálnímu zrání hroznů,“ vysvětlil vinař Ondřej Lukeš z hustopečského vinařství Starý vrch, které vyrábí přívlastková vína z moravských hroznů. A lze už odhadnout, jaké letošní víno bude? „Na hodnocení si budeme muset ještě nějakou chvíli počkat. Ročník se hodnotí až po vinobraní a vzniku mladých vín. Úrodu totiž může vždy něco zničit. Rozmary počasí, špačci, zloději. Vinohradník stále s něčím bojuje,“ upozornil Lukeš a zároveň dodává, že jediným parametrem pro uznání přívlastkového vína je cukernatost. Hrozny se v České republice sklízí zhruba od konce srpna do konce listopadu v závislosti na odrůdě. První víno, na které se můžeme letos těšit, je tradiční Svatomartinské. Tato svěží, ovocná vína zrají jen několik týdnů a budou k dostání od 11. listopadu.

Správný burčák bývá zakalený a má světle žlutou barvu

Na několika místech České republiky už probíhá prodej meziproduktu při výrobě vína - burčáku. Na pultech jsou k dostání ranější odrůdy, například Muškát moravský nebo Irsai Oliver. Vinaři, kteří plánují vyrábět burčák z pozdějších odrůd, dopředu neurčí, jakých vlastností bude dosahovat. „Můžeme pouze odhadovat podle dosavadního vývoje počasí. Kvalitativní parametry hroznu, jako je cukernatost, obsah a poměr kyselin, obsah a složení fenolických látek a jiné látky se budou v hroznech teprve vyvíjet,“ vysvětlil Ondřej Lukeš, enolog z hustopečského vinařství Starý vrch, které v současnosti nabízí 11 odrůd bílého a růžového vína. Chuť burčáku variuje od příjemně sladké až po mírně ostřejší. K dostání bývá také méně častá červená varianta, která se vyrábí z modrých hroznů určených pro červené víno, nejčastěji z odrůdy Modrý Portugal. „Obecně bývá burčák spíše sladší s harmonickým obsahem kyselin. Má světle žlutou barvu a je kalný. Většinou obsahuje kolem čtyř procent alkoholu,“ dodal Ondřej Lukeš z vinařství Starý vrch, které bude burčák nabízet od druhé poloviny září.

Burčák musí pocházet z tuzemských hroznů a prodává se až do listopadu

Příslušná opatření a stanovy regulují nejenom výrobu vína, ale také prodej burčáku. „Český vinařský zákon stanovuje, že se pod názvem burčák smí prodávat výhradně produkt vyrobený z letošních tuzemských hroznů révy vinné a že k jeho prodeji smí docházet pouze v období od 1. srpna do 30. listopadu příslušného kalendářního roku,” vysvětluje mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva. Pokud tedy narazíte na označení Částečně zkvašený hroznový mošt, výrobek nepochází z českých hroznů. Státní zemědělská a potravinářská inspekce kontroluje celý proces výroby vína, tedy i burčáku. Loni odebrala k laboratorní analýze celkem 77 vzorků burčáku, z toho 9 vzorků nevyhovělo požadavkům právních předpisů. Nejčastějšími prohřešky byl nadlimitní obsah etanolu z přidaného cukru, obsah exogenní vody a nevyhovující označení. „Kontrola burčáku a částečně zkvašeného hroznového moštu představuje pravidelně vysokou kontrolní prioritu a intenzita kontrol bude v letošním roce minimálně stejná, jako vloni,” doplnil Kopřiva.
Burčák je alkoholický nápoj z plodů révy vinné, který vzniká jako meziprodukt při výrobě vína. Je hotový několik dní po začátku kvašení moštu a je k dispozici jen po omezenou dobu. Obsah alkoholu se pohybuje mezi jedním až sedmi procenty. Burčák, který se nevyužije, poté dále pracuje, aby se z něj stalo víno.

Kontakt

Aneta Sklenářová

PR & Marketing Manager
LESENSKY.CZ s.r.o.
mob.: 774 743 801
email: sklenarova@lesensky.cz
Navrátilova 224/1, Brno 616 00
www.lesensky.cz


Všechny články z tohoto čísla (15/2015):

Rubrika: Zpravodajství
Benešov přestavuje radnici
Borovice dostala pískovcový pomníček
Část nových komunikací v Ostrově je opravena
DNY MARIANNE S DOBRÝM SPÁNKEM
Festival 3+1 předčil očekávání
Hasiči v Roubanině slavili 120 let od založení sboru
Hejtman Hašek odvolal dobu zvýšeného nebezpečí vzniku požáru
Hejtman jednal s ředitelem CzechInvestu o budoucnosti HTC
Ignoroval výstrahu, musel prorazit závoru
Informace o cvičení AMPLE STRIKE 2015
Integrovaný záchranný systém získá speciální zásahové vozidlo
Kraj finančně podpoří rehabilitační péči u dětí s tělesným postižením
Kraj podpoří znojemské hokejisty. Díky memorandu
Kraj podpoří zpřístupnění krytu pod Špilberkem veřejnosti
Kraj stanoví priority v sociálních službách
Mohou se vyjádřit k rozpočtu
Motorkář nehodu nepřežil
Muzea v Blansku a Boskovicích bude provozovat kraj
Na Křetínce závodily plachetnice
Na letišti v Brně - Tuřanech vznikne nová hasičská stanice
Na Okrouhlé soutěžili v pití piva na čas
Nadaní středoškoláci mapují kvalitu vod v Moravském krasu
Nová přírodovědná stanice Kameňáčky v Brně vznikne do dvanácti měsíců
O umístění hřiště rozhodne anketa
Olešnice upraví sportoviště a otevře Zoo koutek
Plánují rozsáhlou opravu školy
Počasí včelám přálo, medu bude letos více
Pořádají včelí výstavu
Pozvánka na prezentaci středního odborného vzdělávání v rámci strojírenského veletrhu
Provozní řád Křetínské přehrady diskriminuje rybáře
Skalici omezila uzavírka, potrvá až do listopadu
Společná tisková zpráva ministerstva vnitra, Jihomoravského kraje a města Břeclavi
Světlá postaví do konce roku čistírnu odpadních vod
U Bořitova posunou zastávku, bude přehlednější
U Krasové hořel les, v Opatovicích hasil i vrtulník
Úsobrno postaví přírodní hřiště
V Drnovicích vyrazili na kole přes lávku
Ve Vážanech soutěžily dvojice s kolečky
Velká cena má zelenou. Vláda schválila materiál ministerstva
Velkoopatovičtí chtějí vlastní sběrný dvůr
Zachraňovali zapadlého koně

Rubrika: Kultura
ProART se vrací do Vily Tugendhat, aby uctil dílo skladatelky Kaprálové a básníka Blatného
Prodejní výstava obrazů
Večer tradiční kultury Ratíškovice
Vytvoří zdobené kameny

Rubrika: Sport
Boskovice začaly přebor porážkou
Hokejisté ušetří kilometry
Moravec veze medaile z mistrovství
Na Kořenci soutěžili i ve štafetách
Na Valchově nejlepší Mayer a Veselá
Obořilová je mistryní republiky na silnici
Odstartoval krajský pohár, Boskovice již vypadly
Se Švancarou začali vítězně
Světový titul do Blanska
Šafářová zářila na mistrovství Evropy
Truck trial bavil v Kunštátě fanoušky silných strojů
Turnajem uctili památku kamarádů

Rubrika: Napsali nám
Brněnské Mahenovo divadlo se tentokrát otevře pro špičkové manažery
Bývalá lékařka trpící Alzheimerem zachránila lidský život
CYKLISTÉ NA BLANENSKU POMÁHALI SVÝM POHYBEM HANDICAPOVANÝM
CYKLISTÉ V BRNĚ POMÁHALI SVÝM POHYBEM HANDICAPOVANÝM
Časopis Sedmička zaznamenal v červnu rekordní prodeje
České firmy se stále častěji snaží redukovat odpady ve výrobě
Gourmet Celebrity Cooking koncept startuje v Brně
Chybí vám pracovní zkušenosti? Přihlaste se na stáž
I poslední letošní prázdninový turnaj se v Července vydařil na výbornou!
Jak oslavit konec letních prázdnin? Zablbněte si v akvaparku, navštivte středověký jarmark a výstavu
Kulturní akce Víno bez hranic/Wein ohne Grenzen 21.8. - 22.8.2015
Letošní festival Polička 555 bude výjimečný
Loutky v nemocnici opět pomáhají malým pacientům se smát
Na Blanenské desítce se sejdou mistři světa i hobíci
Nadace Leontinka na RunTour v Brně
Nemocnici Blansko ovládne Den pro děti. Už pošesté.
Netradiční studentský program Naděje v boskovické židovské čtvrti
Poslední letošní letně prázdninové inlajnové veřejné závody na jihu Moravy
Poslední prázdninový turnaj v plážovém volejbale na Července byl sportovní lahůdkou!
Procter & Gamble podpoří děti v tísni
Půl roku plné misky .... 5 000 psů a 3 500 opuštěných koček
Rozloučení s prázdninami
Top akce sezóny .... STRACH V PERMONIU
VAŠÍČEK CHCE NA PARALYMPIÁDU A JDE SI ZA TÍM!
Vinohradníci by uvítali chladnější noci, burčák už je ale k dostání
Zásadní změna ve správě obecních bytů