Spotřeba vína v České republice neustále stoupá. Průměrný Čech ho vypije za rok přes 20 litrů a vybírat si může z nabídky od více než 19 000 tuzemských vinařů. Pokud však nepatříte mezi sommeliéry a znalce vín, hledání dobrého vína mezi tak velkou nabídkou může být komplikované. Vodítkem o kvalitě vína mohou být například ocenění ve vinařských soutěžích či získané medaile. Proč jsou oceňovaná vína ze soutěží sázkou na jistotu a co vše vlastně značí vinařské medaile, vám představíme v následujícím článku. Účast v soutěžích značí prestiž a snahu vinaře
Soutěže vín jsou v České republice prestižní záležitost a účast v nich značí odvahu vinařů, kteří chtějí poměřit síly s tuzemskou konkurencí. Nominovat víno do soutěže však pro vinaře není levná ani jednoduchá záležitost.
„Přihlášení vína do soutěží je finančně i časově náročné. Za každý soutěžní vzorek se platí registrační poplatky, dokládá se původ hroznů a je třeba též zajistit chemické rozbory vzorků,“ potvrzuje Marcel Lanžhotský z vinařství PATRIA Kobylí, jež je pravidelným a úspěšným účastníkem těchto soutěží.
Administrativně i časově náročný vstup do soutěží kromě značného úsilí dokazuje i důvěru vinaře v kvalitu vlastních produktů.
Chuť a kvalitu stovek vín za vás zhodnotí odborníci
Vinařské soutěže by měly zviditelnit nejlepší česká vína a vést ke zlepšení orientace při jeho nákupu. Rozhodující kritéria, podle kterých se vína hodnotí, jsou vzhled vína (jeho čirost a barva), vůně (intenzita, čistota, harmonie) a chuť vína (intenzita, čistota, harmonie, perzistence). Stovky vzorků vín při soutěžích jsou hodnoceny širokým spektrem odborníků, od vinařů a sommeliérů po vědecké či kontrolní pracovníky potravinářské inspekce. Tito odborníci vybavení citlivými chuťovými pohárky a fenomenální chuťovou pamětí složitě hodnotí všechny vzorky pomocí 100 bodové tabulky OIV a grafů znázorňujících aromatický profil vína, jeho strukturu a mohutnost. K veřejnosti se tedy dostanou výsledky ohlašující poctivě vybraná vítězná vína, která budou chutnat při slavnostních příležitostech v restauraci i doma u rodinného stolu.
Na kvalitu medailových vín se lze spolehnout
Jakmile získáte mezi víny větší přehled, můžete vyzkoušet nákup kolekce vín, tedy předem sestavenou sadu vín. „
I při výběru kolekcí se při nákupu lze řídit výsledky v soutěžích, kde je tato kategorie považována za speciální,“ říká Marcel Lanžhotský, technolog z vinařství PATRIA Kobylí, jejichž kolekce vín byla nedávno vyhlášena nejlepší kolekcí Velkopavlovické vinařské podoblasti. Šampioni a medailisté v soutěžích jsou při prvním nákupu vín dobrou volbou. „
Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že medailová vína mají v obchodech lepší start, protože zákazníci k nim mají díky ocenění větší důvěru. Aktuálně jsme zvědaví, jak si povede náš nový Modrý Portugal 2011 pozdní sběr, který získal stříbrnou medaili v soutěži Král vín,“ dodává Lanžhotský.
Soutěžní vína můžete ochutnat na koštech a výstaváchVína, která jsou v soutěžích úspěšná, můžete osobně ochutnat s odborníky na doprovodných akcích – řízených degustacích na celém území ČR. Tím získáte před nákupem představu, na která vína se v obchodě zaměřit. Soutěže, jako je například Národní soutěž vín nebo Král vín, totiž své medailisty představují na koštech a výstavách pro veřejnost. Kromě ochutnávky na těchto akcích získáte také mnoho zajímavých informací nejen o víně, ale i gastronomii a vinařství.
O společnosti PATRIA Kobylí
Společnost PATRIA Kobylí je největším pěstitelem a zpracovatelem vinné révy v obci Kobylí, která se nachází ve velkopavlovické vinařské podoblasti. Společnost ročně zpracovává 1 200 tun hroznů a hospodaří na ploše 152 hektarů registrovaných vinic. Ze zpracovaných hroznů se vyrábí jakostní odrůdová vína, vína s přívlastkem, archivní a ročníková vína. Vybrané šarže těchto vín zrají ve velkých ležáckých sudech a ty nejlepší v sudech barrigue. Roční produkce přes půl milionu lahví vína řadí společnost PATRIA mezi významné tuzemské výrobce vína. PATRIA Kobylí klade důraz na ekologické pěstování a zpracování hroznů. Na svých vinicích uplatňuje program Integrované produkce hroznů a vína, který je zaměřený na produkci hroznů a vín špičkové kvality a zároveň je šetrný vůči životnímu prostředí. V roce 2012 byla pořízena nová technologie na výrobu bílého vína a doplněna technologie na výrobu červeného vína. Díky doplnění výrobních technologií se dostavily úspěchy na nejprestižnějších vinařských výstavách.
Úspěchy v roce 2013:
- Valtické vinné trhy – Champion červených vín, Pohár ministra zemědělství ČR a Pohár hejtmana JM kraje, 5 zlatých a 3 stříbrné medaile
- Salon vín ČR Valtice – 6 červených vín
- Cabernet Moravia Gallery 2012 - šampion Národní soutěže vín (Velkopavlovická vinařská podoblast)
- 1 stříbrná a 3 bronzové medaile v soutěži Král vín
- 1 zlatý a 3 stříbrné poháry za soutěže Víno & Delikatesy
- 6 vítězů kategorií a 6 zlatých medailí ze soutěže mladých vín Vinum Juvenale
- 6 zlatých medailí v soutěži Vinařské Litoměřice
Kontakty
Ing. Martina Hrnčiříková Víno z Kobylí, Patria Kobylí, a.s.
tel.: 519 440 752
vino@patriakobyli.cz