TEST: Levné belgické máslo může mít za sebou až dva roky v mrazáku

Autor článku: Dopisovatel, pro číslo 5/2011, vloženo dne 27.02.2011

[Stálý odkaz na článek]

27. ledna 2011
Vypadá jako každé jiné máslo, přitom je vyrobené z mrazírenských zásob. "Stáří" maskuje přídavkem aromatických látek. Není divu, že je levnější než ostatní.
Máslo dovezené ze zahraničí je levnější než máslo z českých mlékáren, přestože se ve své zemi původu prodává dvakrát dráž než máslo v Česku. Že to není možné?
Existuje způsob, jak to zařídit: nakoupit levně máslo z mrazírenských skladů, rozmrazit, přehnětat, přidat aromatické látky, které překryjí chuť starého tuku, zabalit do nových obalů a poslat do obchodních řetězců v České republice. Obchodníci po něm ochotně sáhnou – mohou zákazníkům nabídnout kostku másla o dvě tři koruny levněji než to nejlacinější máslo na trhu.
O čem je řeč? O čtvrtkilových kostkách másla v nenápadném stříbrném obale s pasoucí se kravičkou a nápisem Máslo, které již několik měsíců nabízejí některé řetězce. Výrobce uveden není, jen dovozce, kterým je společnost A7B Bohemia. Registrační značka patří belgické firmě Société fermiere Rochefort z Arden. Odtud tedy levné máslo pochází.
Kostka másla z této mlékárny se přitom prodává v Belgii v cenách od 1,60 do 2,50 eura. V Česku však stojí 28 korun, někdy i méně. Dost důvodů pro to, aby nás zajímalo, co se pod malovanou kravičkou skrývá.
Pátrání téměř detektivní
Na počátku pátrání po původu tohoto másla bylo podezření, že se možná jedná o máslo s přídavkem margarínu (to se neprokázalo). Na jeho konci jsme našli řadu důkazů, že jde o staré přepracované máslo. Prokázaly to analýzy, které provedli odborníci na pražské Vysoké škole chemicko-technologické, na nichž se finančně podílela i redakce MF DNES.
Je měkčí a chutná jinak
Kdo se s belgickým máslem setká poprvé, nejspíš ho zaujme, že je měkčí než ta ostatní. A také si možná všimne, že má netypické máslové aroma a někdy i vady v chuti.
Vysvětlení? Je to stolní máslo, někdejší "dvojka" ze skladových zásob a není tak kvalitní jako máslo čerstvé (viz Fakta v přiložené grafice). Nutno říct, že dovozce tím žádný předpis neporušuje, protože evropská legislativa – nadřazená české – pojem stolní máslo nezná. Zákazník se však nedozí, že kupuje máslo nižší kvality.
Potvrdila to řada analýz, do nichž bylo zahrnuto několik vzorků másla. Kromě zmíněného belgického z českých obchodů ještě dvě další másla stejného výrobce, koupená přímo v Belgii, německé máslo ze zakysané smetany, které se vyrábí odlišně než máslo ze sladké smetany běžné v Česku. A jako představitel klasického českého výrobku máslo Tatra.
Co řekly analýzy?
První důkaz, že máslo leželo nějakou dobu v mrazáku, přineslo takzvané peroxidové číslo. To vypovídá o tom, co se s máslem děje, když žlukne. Právě u belgického másla byl obsah peroxidů vyšší než u všech ostatních.
Hodně napověděly i mastné kyseliny. Složení mléčného tuku je totiž jiné v letním a jiné v zimním období. "U belgického másla, které mělo podle data spotřeby pocházet z období prosinec – leden, však byly naměřené hodnoty rozdílné. Surovina tedy musela pocházet z různých období," vysvětluje vedoucí Ústavu technologie mléka a tuků Vladimír Filip, který analýzy vedl.
Další důkazy přinesly mikrobiologické zkoušky. Pokud by máslo bylo vyrobeno ze zakysané smetany, muselo by mít o několik řádů vyšší celkový počet mikroorganismů, což se neprokázalo. Zato mělo vyšší počty nežádoucích bakterií, které svědčí o tom, že máslo bylo mechanicky přepracováváno.
"To už je řada indicií potvrzujících naše podezření, že jde o máslo ze starých zásob. Další analýzy však přinesly i jeden přímý důkaz, že výrobce nepoužívá technologii másla ze zakysané smetany a dokonce přidává neoznačené látky do potraviny," uvedl Filip. Jsou to tři těkavé aromatické látky – biacetyl, kyselina mléčná a acetoin. Ty se objevují v másle ze zakysané smetany, v másle ze sladké smetany ale být nemohou. Pokud tam ovšem nejsou záměrně přidány. "Výrobce použil těkavé látky do másla jako přídavek chemických látek. V tomto případě nejsou a nemohou být produktem mléčného kvašení, protože máslo bylo vyrobeno ze sladké smetany. Jednoznačně to potvrdil mikrobiologický obraz ," vysvětluje profesor Filip.
Odkud se vzalo?
Kostka másla na belgickém trhu stojí dvakrát víc, než je cena másla v České republice. "Jak je možné, že je máslo této firmy v Česku, navíc zatíženo dopravními náklady, tak levné, že se dostává hluboko pod české ceny," ptá se Jiří Kopáček z Českomoravského svazu mlékárenského. A nabízí i možné vysvětlení: Může jít o máslo z intervenčních nebo soukromých zásob přebytků, jejichž skladování Evropská unie dotuje.
"Za uskladnění tuny másla dostane obchodník 18,31 eura a za každý den skladování ještě 0,34 eura. A skladovat může až 210 dní. Když obchodník máslo po vyskladnění dobře prodá, tak s ním nemá žádné výdaje, a proto může prodej realizovat levně."



Všechny články z tohoto čísla (5/2011):

Rubrika: Zpravodajství
Aktuální provozní doba pro veřejnost - Městské lázně Boskovice 28. 2. - 6. 3. 2011
Aktuální provozní doba pro veřejnost - Městské lázně Boskovice 7. - 13. 3. 2011
Anketa:Těšíte se na Kaufland?
Boskovický hrad zajímá i Primu
Demografický vývoj si žádá změny v síti škol
Digitální dokrývač je spuštěn
Do škol míří miliony
Domov pro seniory v Zastávce se rozroste
Dopes má novou prodejnu
FAŠANK 2011
Gabrielabar na náměstí už dva roky
Hejtman: S boskovickou nemocnicí počítáme
Hrad Svojanov zahajuje sezónu
Chaty v zorném poli zlodějů
Investice 2010: Čtyři z pěti investic míří do služeb nebo do výzkumu
KDU-ČSL vytáhla do boje proti bezohledné důchodové reformě
Kraj chce systémově řešit podporu chudších regionů
Kraj navrhuje změny zákona o svobodném přístupu k informacím
Kraj řeší víceletá gymnázia
Kraslice ve sbírkách Moravského zemského muzea
Legostroje v Boskovicíh
Lékařská pohotovost do pololetí beze změn
Maškarní bály v plném proudu
Mendelova univerzita v Brně postaví dvě nové budovy
Nákupy pečiva a mouky se prodraží
Nejvíce investorů v roce 2010 přilákal Jihomoravský kraj
Nemocnice Blansko: Evropský den logopedie (6.3.)
Nemocnice v Blansku i Boskovicích se zapojí do koncepce veřejného zdravotnictví v kraji
Nová tvář KRASU
Nové vzdělávací centrum
Odborníci: Stát zbytečně na stavbách a silnicích prodělává miliardy
Odprodej bytů vázne
Ohlédnutí za čtrnácti hradními léty
Poznání pravěké textilní výroby
Projekt na podporu studentů doktorského typu na Agronomické fakultě Mendelovy univerzity v Brně
Řekni mi co čteš
Řeší nedostatek strážníků
SPOLEČNOST FNZ SI VYBRALA PRO SVOJI DALŠÍ EVROPSKOU POBOČKU BRNO
Stále více Čechů trpí syndromem vyhoření
Světový den ledvin 10. března 2011
Tajgou a stepí až k modravým vodám Bajkalu – přednáška
Trofej si odnesl Molldur
Velká cena je akcí, která přináší stovky milionů korun do státního rozpočtu
Velká výstava orchidejí v Botanické zahradě a arboretu Mendelovy univerzity v Brně
Velkoopatovičtí chystají soutěž pro designery
Vinařský průzkum: Češi neřeší, z jakých sklenic pijí víno
www.CoNasBavi.cz dává lidem peníze na kulturu, sport i zábavu
Začaly přípravy na významné výročí
Začínající zemědělci dosáhnou na dotace, uspěje jen čtvrtina z nich
Zdemolovali šestnáct aut
Žďárští si posvítí na výtržníky

Rubrika: Kultura
Dětská kniha Dobrodružství Billa Madlafouska
Dětská kniha Dobrodružství Billa Madlafouska
Expediční kamera v Boskovicích podruhé
Intenzivní týden výtvarné kultury v MG
Interaktivní výstava POZNÁVEJ SE - tip na jarní prázdniny
JARNÍ PRÁZDNINY V MUZEU
Komunál poprvné na Boskovicku
KONCERT - Martin Kratochvíl & Tony Ackerman
Koncert U2 již v pátek
Legendární Smokie táhnou na Brno s pořádnou rockovou show!
Macháčkovy dřevěné plastiky
Malá přehlídka filmů žijící režisérské legendy
Mrazy nepustily Kamélie do zámku
Muži a ženy nové vlny III - Karel Kachyňa
Nedělní pohádka pro děti a rodiče _ Pipi dlouhá punčocha / Domino Theater
Ojedinělý multimediální projekt Cocteau / Severin
Slavné evropské housle Jaroslava Svěceného
VERNISÁŽ VÝSTAVY OBRAZŮ Petra Žižky
Výjimečná práce proslulého francouzského malíře Georgese Rouaulta putuje do jarní aukce Dorothea
Vystaví díla kunštátského mistra
Zámkem provede zbrojnoš
Život v džungli očima dětí

Rubrika: Sport
Boj o šampionát začal
Fantastický obrat hokejistů
Finále začala kanonáda
Fotbalistou roku David Bednář
Krupička chválil své tygry
Krupičku strašila vyrovnaná bilance
Kuřim i Boskovice vítězně
Minerva ve finále
Okresní přebor mládeže v šachu
P O Z V Á N K A na seminář delegátů OFS Blansko
P O Z V Á N K A na seminář rozhodčích OFS Blansko
Představujeme: David Bednář
Rájec uspěla a zkouší posily
Rozhodly nečekané hvězdy
Sokol vítězný napůl
Sokolové chtějí druhé kolo
Sportovní aktuality 28. 2. 2011
stolní tenis zbraslavec
Školení trenérů licence B v roce 2011
Školení trenérů licence C v roce 2011
Závody nejmenších plavců

Rubrika: Představujeme
Přírodní kámen: mramor a travertin
Test SUV Dacia Duster

Rubrika: Černá kronika
Noční výtržníci v ulicích Boskovic demolovali automobily
Policie INFORMUJE

Rubrika: Napsali nám
EUROPA CUP 2011 - 17. mistrovství Evropy ve floristice
II. ročník závodu Obří slalom
LA GRACE - KOCÚRÚV LODNÍ DENÍK
LA GRACE - KOCÚRÚV LODNÍ DENÍK
Ohlédnutí za rokem 2010 základní organizace Českého zahrádkářského svazu v Boskovicích
Opatovské šmajd 12. února 2011
TEST: Levné belgické máslo může mít za sebou až dva roky v mrazáku
Víte, že ....
Zahraniční studenti představí své země