Termín konání:Slavnosti chřestu v restauracích Prahy, Brna i dalších krajských měst ve dnech 12.5. – 31.5.2012
Slavnosti chřestu v Ivančicích u Brna: 18. – 20.5. 2012
Stručné info:Chřest z Ivančic nedaleko Brna milovala i císařovna Sissi. Na „vaneckou“ delikatesu každý rok netrpělivě čekalo celé Rakousko-Uhersko. Slavnosti chřestu v Ivančicích letos už po osmnácté připomenou slávu zapomenuté tradiční pochoutky. Pro ty, kteří se nemohou chřestu nabažit, letos organizátoři připravují i celorepublikové hody v restauracích. Jejich aktuální seznam najdou fanoušci jídla na stránkách
http://www.slavnostichrestu.cz/ . Akci letos podpoří čerstvý držitel michelinské hvězdičky Roman Paulus, známý kulinář Petr Stupka nebo vynikající sommeliér Libor Nazarčuk.
Slavnosti chřestu v restauracíchTři týdny v květnu budou restaurace v Praze, Brně a dalších krajských městech vařit festivalové chřestové menu. Na jídelníčcích tak přibudou speciality jako argentinský hovězí steak s chřestem přelitý holandskou omáčkou, zelený chřest v sušené šunce přelitý šafránovým máslem, filety ze štiky podávané se zeleným chřestem nebo marinovaný chřest v cukrovém grepu. „Cílem je lidem přiblížit tuto netradiční potravinu, která k naší kuchyni patří jako chléb, svatební koláčky nebo zabíjačka. Za minulého režimu byla ale označena za buržoazní, a tak jsme na ni skoro zapomněli. Pořád ji ale na zahrádkách v Čechách a na Moravě můžeme vidět. Někteří jen možná nevědí, co s ní pak v kuchyni. Od toho jsou tu Slavnosti chřestu,“ řekl o akci Michal Burian, který stojí za projektem Stezky dědictví. Ten pomáhá gurmánům vyhledat restaurace, ve kterých mohou ochutnat opravdové regionální speciality. Ti, co mají na chřest chuť, si mohou stůl rezervovat přes webové stránky:
http://www.stezky-dedictvi.cz/festival-restaurace/Slavnosti chřestu v IvančicíchSlavnosti pořádají místní chřestoví nadšenci už osmnáct let. Je to významná součást projektu Centrály cestovního ruchu Jižní Morava nazvaného Ochutnejte Moravu. Ten má za cíl podpořit úlohu regionální gastronomie v rozvoji turistiky, zdůraznit význam tradičních místních specialit a pohostinnosti, zvyšujících přitažlivost regionu pro tuzemské i zahraniční hosty. Návštěvníci ivančických slavností si mohou nakoupit čerstvý chřest a navíc si v gastronomické zóně ochutnat vybrané chřestové dobroty z rukou nejlepších místních i celorepublikových kuchařů.
Přímo na náměstí bude vařit osm podniků z jižní Moravy. Celý program budou provázet kuchařská vystoupení známého kulináře Petra Stupky. V neděli festival navštíví čerstvý držitel michelinské hvězdičky Roman Paulus a ve vinařské zóně si budou moci lidé přiťuknout se sommeliérem Liborem Nazarčukem.
„Pátek věnujeme už tradičně místním. Připravili jsme proto program zdarma na náměstí, kde už budou moci ochutnat první chřestové speciality, potkat se s kamarády a poklábosit třeba o chřestu. V sobotu a v neděli se prostranství u radnice promění ve velkou gastronomickou zónu. Máme se na co těšit, restaurace nahlásily takové pokrmy jako chřestová polévka, pečená vepřová líčka přelitá omáčkou demi glace s vařeným chřestem nebo třeba chřestový salát s vlašskými ořechy a medovou zálivkou zdobený jahodovo – smetanovou pěnou,“ láká na slavnosti jejich ředitel Aleš Tureček, šéf místního Kulturního informačního centra.
Samozřejmostí je kulturní program, největším tahákem bude Petr Bende, který zahraje s cimbálkou Grajcar. Návštěvníci dostanou i slevu na výstavy. V Ivančicích se totiž narodil světový malíř Alfons Mucha i známý herec Vladimír Menšík. Obě osobnosti v Ivančicích připomínají zajímavé expozice. Co nabídnout má i příroda v okolí města.
„Rozhodně má cenu vydržet až do neděle. Z pražského Alcronu přijede Roman Paulus, aby předvedl svoji kuchařskou show. Na webových stránkách
http://www.slavnostichrestu.cz/ dokonce soutěžíme o možnost s ním poobědvat,“ doplňuje Michal Burian. Jihomoravané milují také snoubení vína s jídlem, součástí festivalu je proto také vinařská zóna i program, který doporučuje vína právě k chřestu.