Šéfkuchaři Šubrt a Ihnačák práskli, co rádi jedí. Budete se divit!

Autor článku: Dopisovatel, pro číslo 18/2015, vloženo dne 12.10.2015

[Stálý odkaz na článek]

Pasohlávky, 12. října 2015 * Gastronomie a vše, co s ní souvisí, zažívá v Česku v posledních letech obrovskou popularitu. Potvrzuje to i úspěch unikátní akce Souboj šéfkuchařů, kterou pořádal Aqualand Moravia. Zde spolu v přípravě pokrmů pomyslně zápasili dva profesionálové – Radek Šubrt za Česko a Marcel Ihnačák za Slovensko – a práskli na sebe při té příležitosti řadu zajímavostí. Zajímá vás, jaký pokrm mají nejraději lidé, kteří vaří na špičkové úrovni? Jaké jídlo je podle nich typicky národní a které si nejraději vaří?

Otázka: Můžete prozradit, jaké jídlo nejraději jíte? A jaké nejraději připravujete?
M.I.: Nejraději si dám vlastnoručně připravenou pizzu, která se dá jíst rukama. :) Co se týče přípravy, hodně u mě záleží na tom, na co mám právě náladu. Nedá se jednoznačně určit jedno jídlo. Na co ale dbám, je příprava pokrmu vždy z čerstvých surovin. Dlouhodobě vařím z evropských produktů a nepoužívám suroviny z jiných kontinentů. Myslím, že už mě proto žádná příprava ani zvláštní chuť pokrmu nepřekvapí.
R.Š.: Nejraději mám to jídlo, které mi připraví moje žena. :) Jinak sám za sebe musím přiznat, že nejraději připravuji ty pokrmy, které jsou hotové raz dva. Baví mě, že každé jídlo dovede překvapit svou chutí. Stačí mít jen instinkt, představivost a cit.

Otázka: Vzpomenete si ještě na první pokrm, který jste uvařil zcela sám, bez cizí pomoci?
R.Š.: To už si bohužel nepamatuji.
M.I.: To si pamatuju velmi dobře, byla to ovocná bublanina.

Otázka: Řada lidí vnímá jako typicky český pokrm knedlo-vepřo-zelo a typicky slovenský pak halušky. Myslíte, že už to neplatí?

M.I.: Osobně myslím, že ty brynzové halušky u Slovenska stále platí, to i dnes vnímám jako typicky slovenský pokrm. U Česka bych ale jako typické jídlo označil bramborový knedlík se špenátem a k tomu pečené maso.
R.Š.: V české a slovenské gastronomii nespatřuji zásadní rozdíly. Rovněž ale souhlasím s tím, že jako typicky slovenské jídlo bych určil halušky s brynzou. U typicky českého pokrmu bych pak vsadil spíše na svíčkovou.

Otázka: Setkali jste se spolu v akci Souboj šéfkuchařů v Aqualandu Moravia. Jak jste si akci užili?
R.Š.: Akci jsem si užil parádně. S šéfkuchařem Aqualandu Mírou Vrábelem se vařilo skvěle! Atmosféra akce byla výborná, líbilo se mi to.
M.I.: Nikdy předtím jsem na podobné akci neúčinkoval, proto jsem si ji velmi užil. Celková atmosféra, kterou podpořil i skvělý hudební doprovod, byla vynikající. Myslím, že hosté se bavili stejně, jako my v kuchyni. Těším se na příště, snad konečně vyhraji. :)

RECEPTY ŠÉFKUCHAŘŮ:
Marcel Ihnačák:

Silný kuřecí vývar s masem a čerstvým koprem
4 až 6 porcí
Ingredience:
500 g kuřecího masa a kostí
1 mrkev, petržel
1 menší bulvy celeru
1,5 l studené vody
4 kuličky celého černého pepře
2 kuličky nového koření
1 bobkový list
1 střední cibule ve slupce
Snítka petržele
Pro dokončení snítka čerstvého kopru a lžíce másla

Kuřecí maso a kosti důkladně opečeme v troubě na 160 °C, 20 minut. Vložíme společně s očištěnou mrkví, petrželí a celerem do hrnce, zalijeme studenou vodou. Přidáme celý pepř, nové koření, bobkový list, cibuli ve slupce a snítku zelené plocholisté petržele. Vaříme velmi mírným varem takzvaně táhnutím alespoň 4 hodiny i více. Po scezení vývaru obereme maso, které společně se zeleninou překrájíme a vložíme do vývaru, poté vývar dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem. Čerstvý kopr překrájíme na menší, velmi krátce orestujeme na rozpuštěném másle a vložíme do polévky. Takto připravenou polévku můžeme podávat i s domácími nudlemi. Dobrou chuť!

Radek Šubrt:

Filet ze pstruha lososovitého s křupavým toastem a křenovým dipem
4 porce
Ingredience:
2 celé čerstvé pstruhy
Sůl, pepř
1 lžíce olivového oleje
4 až 6 plátků toastového chleba

Na dip
200 g bílého jogurtu
1 PL křenu najemno nastrouhaného
1 PL olivového oleje
Sůl, pepř, špetka cukru

Pstruha je potřeba vyfiletovat, a to tak, že celou plochou ostří rybu nařízneme podél celé páteře z obou stran. Odkrojíme hlavu a odřízneme filet od kostry podél kostí. Filet musíme zbavit šupin nožem ve správném sklonu a do protisměru šupin. Očištěné filety rozporcujeme na jednotlivé porce, osolíme, opepříme čerstvě mletým pepřem a pokapeme olivovým olejem. Dip si připravíme z bílého jogurtu, čerstvého křenu nastrouhaného najemno a lžíce olivového oleje. Vše rozmixujeme mixérem a dochutíme solí, bílým pepřem a špetkou cukru. Na středně rozpálenou pánev kápneme trochu olivového oleje a dáme kůží dolů opékat kousky pstruha zhruba 2 minuty podle velikosti. Z toastového chleba odkrojíme okraje a překrojíme napříč, takto připravené toasty opečeme na předehřáté pánvi do zlatova. Před dopečením filety posypeme čerstvě nasekanou plocholistou petrželí a společně s křenovým dipem a toasty podáváme. Dobrou chuť!

Kontakt:

Dalibor Komárek

Manažer marketingu a obchodu
Pasohlávky 110, 691 22
press@aqualand-moravia.cz




Všechny články z tohoto čísla (18/2015):

Rubrika: Zpravodajství
Akce pro děti za podpory Vodárenské společnosti
Boskovice koupily pozemky v Červené zahradě za 14 milionů korun
Boskovice odsouhlasily zákaz hazardu na svém území
Cyklostezky mají v kraji zelenou. Díky dotaci bude žadatelům rozděleno více než 14,5 miliónu korun.
Doprava u Brna se zklidní. Silnice u Olympie se otevře už ve čtvrtek
Hejtman jednal o budoucnosti Grand Prix. Děkuje ministryni i vládě za podporu
Hejtman jednal s ministryní Michaelou Marksovou o situaci v IG Watteeuw
Hejtman obdržel od premiéra informace k investičním pobídkám IGW
Hejtman podpořil stávkující ve firmě IG Watteeuw. Nabídne prostor k jednání
Hejtman se potřetí sešel s odboráři. Zástupci vedení IGW schůzku odmítli
Hejtman svolal poradu kvůli dopravě. Modřické mosty se otevřou na začátku listopadu
Hejtman zavítal do Dukovan
Hodonínská nemocnice má novou JIP za 8 milionů
Hrnčířský jarmark v Kunštátě
Kraj podpoří alternativní formy hlídání předškoláků
Místo jámy plánují park či centrum pro vzdělání
Muzeum vystavuje stavebnici Merkur
Na Suchým proběhly volby
Nemocnice Boskovice mění svou tvář
O Husí slavnosti byl velký zájem
O nákupu pozemků chybí informace, myslí si Sivera
Obec Hrušky bude reprezentovat kraj na evropské mezinárodní soutěži Entente Florale Europe
Obyvatelé Podolí u Brna odmítli v referendu kasino
Opoziční zastupitelé nesouhlasí s nákupem pozemků v Červené zahradě
Podpora hospicové péče pokračuje i příští rok
Policie získala nové zásahové auto
Pozvání na Halasův Kunštát a výstavu Víta Ondráčka
Projekt o lezeckou stěnu nyní nedoplní
Provozní doba pro veřejnost - Městské lázně Boskovice 22. 10. - 1. 11. 2015
Provozní doba pro veřejnost - Městské lázně Boskovice 29. 10. - 8. 11. 2015
Přestupní uzel u Miroslavi slouží lidem. Zvýší bezpečnost
Punkevní jeskyně jsou znovu otevřeny
Rybník v Kunštátě již září čistotou
Secondhand Boskovice pomáhá
Schválili dotace pro památkovou zónu
Soutěž „Jeden den hejtmanem“
Spolupráce jihomoravských a zlínských záchranářů zlepší dojezdové časy sanitek
Svatomartinský ples Valtice
V Muzeu Boskovicka vystavovali panenky
V Nikolčicích otevřeli nové víceúčelové hřiště a zrekonstruované učebny školy
Ve Svitávce mají nová hřiště
Z nadcházejícího zasedání Zastupitelstva MČ Brno-sever je možné poprvé sledovat on-line videopřenos
Zákazníkům představili nový vůz Hyundai Tucson
Znojemští Orli získali podporu od kraje

Rubrika: Kultura
DJ WITCH je druhým oznámeným vystupujícím do Bobycentra!
Legenda glamrocku Suzi Quatro již za měsíc v ČR!
Pozůstalost Ondřeje Sekory: nový přírůstek Moravského zemského muzea
SPACES - premiéra ProART
Svatomartinská tvořivá dílna
VANESSA MAE PO 15TI LETECH V BRNĚ! 13. 5. 2016
Vážná hudba pomůže rozšířit prostory ZUŠ v Náměšti
Výstava výběru obrazů z kolekce děl Zdeňka Buriana
Země na obzoru – objevujeme Ameriku

Rubrika: Sport
Boskovice znovu bez bodů
Derby mělo jednoznačného vítěze
Hrdlička a Staněk na mistrovství Evropy
Minerva na úvod zdolala Břeclav
Minerva zůstává stoprocentní
Poločasové vedení nestačilo
Reprezentace malé kopané skončila čtvrtá
Stolní tenis Zbraslavec
Svitávka zatím v extralize druhá
V Chrudichromech burácel autocross
V přípravě se radovaly Boskovice
Volejbalisté začali úspěšně

Rubrika: Představujeme
Administrátoři jsou zavaleni rutinou, ESET nabízí řešení – část 2 – antivirové téma - ESET
Aikidisté začali s Ondřejem Malinou
JAK SI ZÚTULNIT INTERIÉR?
Nábytek Fanda, nejdůležitější je spokojený zákazník
Přivítejte podzim aktivním pohybem
Šprtec začal úspěšně

Rubrika: Napsali nám
2% řidičů nerozeznají červenou barvu. Většinou to jsou muži
Aréna bodovala u stavařů
Bílá pastelka 2015 v Nemocnici Blansko
BS VINAŘSKÉ POTŘEBY BUDOU OPĚT LAHVOVAT VINAŘŮM SVATOMARTINSKÁ VÍNA
Cyril a Metoděj - víkend v Mikulčicích
E.ON Rodinný fotbálek zakončil sezonu na Krumlovském vodáckém maratonu
Fotbálková sezona končí na Krumlovském vodáckém maratonu
Hyundai Motor je 39. nejhodnotnější světovou značkou
Hyundai předal Ministerstvu obrany ČR osm vozů
Hyundai zahájil sérii výstav v Tate Modern
Jazykově-poznávací pobyt studentů Vyšší a střední školy Boskovice v Rakousku a Německu
Kaufland otevírá druhou prodejnu v Třebíči!
Kaufland otevírá prodejnu v Třeboni!
Kde jinde se nejlépe seznámit než u společného oběda?
Koncert Kunštátské dechovky a Svatojánského sboru se vydařil
Legiovlak v Brně představí zbrusu nový vagon
Letní rekondiční pobyt pro zdravotně postižené
Management Aqualandu Moravia posiluje Dalibor Komárek
Město Tábor spolupracuje se společností E.ON na energetických úsporách
Moderní a ekologické. Takové budou letošní Vánoce v Brně
Největší pohřebiště z doby bronzové z posledních let zkoumáno ve Velkých Opatovicích
NOVÁK SE NESTARÁ JEN O SÁBLÍKOVOU, ALE I O NEJMLADŠÍ RYCHLOBRUSLAŘE Z BLANENSKA
Olešnický kvítek - dětská soutěžní přehlídka hudebních skupin
Ostrava přivítá výstavu o historii tvarování poprsí
Prázdninová procházka bílovickým polesím k vánočním stromům
Projekt„Poznejte naše město“ se blíží k prvnímu konci …
Seznamte se se středověkým hradem za poloviční vstupné!
Slavnostní vítání občánků v obci Kořenec
Stonožka v Boskovicích slavila čtvrtstoletí
Strašidelná Halloweenská jízda v Aqualandu Moravia čeká na návštěvníky už tento víkend
Svatomartinský Mikulov – slavnosti vína a husích specialit
Svatomartinský týden Valtice 11. 11. - 14. 11. 2015
Světový den cévní mozkové příhody v Nemocnici Blansko
Šéfkuchaři Šubrt a Ihnačák práskli, co rádi jedí. Budete se divit!
Tipy pro ospalý podzim: 5 rad, jak se zabavit v sychravém počasí
V Avionu vystavují zvířata z použitého kartonu
V brněnských základních školách finišují se stavbou kartonových zvířat
V POLIČCE VYSTAVÍ NEZNÁMÉ FOTOGRAFIE ZE SOUKROMÍ SLAVNÉHO HUDEBNÍHO SKLADATELE
Zaměstnanci společnosti E.ON znovu na lovu! Do úklidu Česka se zapojilo na 60 dobrovolníků