Boskovice * Pálení a moštování je v plném proudu. Proto naše redakce oslovila spolumajitele boskovické palírny Miloše Konečného a Jaromíra Malacha. Ptali jsme se na to, co jejich provozovna nabízí a jaké novinky nachystali pro zákazníky.
Odkdy provozujete v Boskovicích palírnu? Začali jsme v roce 2002 na padesáti metrech čtverečných s jednou destilační linkou. Po dvou letech provozu jsme museli díky vysoké poptávce přikoupit další destilační linku. Ale ani to nestačilo. Před třemi roky jsme se stěhovali do větších prostor. Prostory jsme tak zvětšili o sto dvacet pět metrů čtverečních.
Máte nějaké novinky ve své palírně?Ano, začali jsme pálit dvojitou nebo trojitou destilací a právě jsme dokončili montáž linky s novou technologií, která zrychlí proces moštování. Pak se nám podařilo prodloužit trvanlivost moštu, a to díky speciálním boxům. Poslední novinkou je, že jsme dovybavili prostory pro zákazníky, kteří si na objednávku dovezli svůj vlastní kvas a čekají na destilát.Tak k těm novinkám. Proč jste potřebovali zrychlit proces moštování? Konečně se zbavíme dlouhých front, které dříve kvůli zastaralé technologii byly. Moštování dvou kubíků jablek anebo jiného ovoce v současné době trvá totiž jen jednu hodinu.
Jak dlouho moštování trvalo dříve? Dříve jsme moštovali 300 kg asi tři hodiny.
Další novinkou je prodloužení trvanlivosti moštu. Jak jste to zajistili? Díky speciálním bag – in – boxům vydrží mošt bez otevření až jeden rok. Pokud jej otevřete, tak
doporučujeme obsah vypít do čtrnácti dnů. Nejde jen o vyšší trvanlivost moštu, ale i o určitou pohodlnost. Jen pro představu jde o igelitový vak s ventilkem, který je zpevněn kartonovou krabicí.
V nabídce máme tří, pěti, deseti a dvaceti litrové vaky. Vaky u nás zákazník koupí maximálně do dvaceti korun dle obsahu.
To musím mít své ovoce nebo si u vás koupím i mošt? Jeden litr moštu z přivezených jablek zde stojí dvě koruny, což je cena opravdu solidní. Pasterizace je náročná na energii, zakonzervování a stočení jednoho litru moštu vás tedy přijde na pět až sedm korun dle počtu pasterilizovaných litrů. A pokud byste měli zájem o krabice s výpustným ventilem, ty největší stojí dvacet korun, podrobný ceník najdete na www.palirna.zde.cz. Když si spočítáte celkové náklady na jeden litr stoprocentního jablečného moštu uchovaného ve dvacetilitrovém vaku, vyjde vám přesně deset korun. Stejný výrobek v obchodní síti vás přijde třikrát až čtyřikrát dráž, takže investice se rozhodně vyplatí. Také si u nás můžete zakoupit jen mošt, který vám natočíme do vašich nádob. Litr vás vyjde na osm korun.
Proč je dobré pít ovocný mošt? Jablečný mošt pozitivně působí na nervový systém, proti únavě a účinně snižuje cholesterol v krvi. Je tradičním elixírem mládí. Šťáva z jablek totiž obsahuje vysoké množství fenolických látek, které ve složitém organismu lidského těla působí jako antioxidanty. To jsou sloučeniny, které omezují vliv volných radikálů poškozujících buňky a lidskou tkáň. Jejichž působením může dojít k poškození cév, což může vést k infarktu či mrtvici. Při narušení buněčného jádra může dokonce vzniknout nádorová buňka.
Zajímavostí jistě je, že podle posledních poznatků více fenolických sloučenin obsahuje právě jablečný mošt než klasická jablka.
Pro koho je vhodný jablečný mošt?Mošt není doslazován, proto je vhodný při různých dietách. Může se také konzumovat jako teplý nápoj, kdy postup přípravy je stejný jako u svařeného vína, ale bez přidání alkoholu.
Děláte jen jablečný mošt? Pokud si lidé donesou své ovce nebo zeleninu, tak to namícháme zhruba v poměru osmdesáti procent jablek a zbytek něco jiného. Výbornou chuť má kombinace s višní, mrkví a také s řepou, to není vůbec špatné. To záleží na zákazníkovi, co si přinese.
Tou poslední novinkou je oprava interiéru ve vaší palírně. Kdy jste začali prostor pro zákazníky opravovat? Začali jsme před dvěma roky, ale letos je to už v konečné podobě. Máme jak vnitřní salonek, tak venkovní posezení. Ten je určený hlavně pro zákazníky, kteří si dovezou vlastní kvas. Salonek si zákazníci můžou pronajmout i na oslavy narozenin nebo na firemní večírky a jiné akce. Oblíbené jsou exkurze s ochutnávkou likéru z naší palírny.
V jakém stavu musím ovoce na vypálení dovézt? Buď v kvasu anebo v celku. Ovoce musí být čisté, nesmí být vůbec nahnilé. Pokud jde o peckoviny, tak pálíme i s peckami. Je to tak padesát na padesát, kdo přiveze vypeckované a kdo s peckami.
Musím si dovézt nádoby, do kterých se destiláty dávají? Většinou si lidé dovezou demižon, do kterého to lijeme. Ale pokud chce někdo věnovat dárek, tak máme v nabídce i láhve s vinětami. Většinou to mají tak půl na půl, pár lahví a něco do svého.
Tak to mám asi smůlu, když nemám vlastní zdroje. To u vás nepochodím, že? Tak to se mýlíte. U nás si můžete koupit rum, fernet i vodku. Také děláme stoprocentní ovocný likér. Letos jsme měli višňový a na příští rok chystáme další ovoce. Chceme zkusit borůvkový likér nebo meruňkový. Uvidíme, jak to dopadne. A také budeme mít vlastní mošty.
Kolik musím přinést ovoce, abych měla pěknou zásobu na zimu? No u nás to máme jednoznačné. Když donesete metrák jablek, tak dostanete sedm litrů calvadosu.
Za jeden litr padesáti dvou procentního alkoholu takhle zaplatíte sto padesát korun. Jenom pro porovnání. Když si dovezete vlastní kvas, tak zaplatíte za jeden litr padesáti dvou procentního sto dvacet pět korun.
Jaký je rozdíl ve dvojité nebo trojité destilaci? Dvojitá má vyšší aroma a u trojité nižší aroma, ale je zase jemnější.
A jak to letos vypadá s množstvím ovoce? Pro jablka je to určitě horší než minulý rok, ale zato pro švestky jedinečný rok.
Jaké ovoce lidé v současné době nejvíc vozí k vypálení? Teď jdou hodně hrušky a švestky. Jablka přijdou na podzim. Je to o tom, jak ovoce postupně dozrává.
Další informace ohledně podmínek výkupu a pálení ovoce najdete na internetových stránkách www.palirna.zde.cz nebo přímo telefonicky na čísle 516 45 22 80.