Region * Hlavní část ovocnářské sezony se pomalu rozjíždí a v místních pálenicích se již chystají na úrodu švestek a jablek. Ta zatím vypadá slušně, ohrozit by ji snad mohly jen případné neduhy počasí. U dosud sklizeného ovoce je však situace složitější. Ovoce bylo málo a o to, co se podařilo vypěstovat, není pořádný zájem.
„Na větší hodnocení letošní úrody je ještě trochu brzo, ale momentálně ovoce na stromech určitě je. Pokud se tak nestane nic hrozného, mělo by to být letos dobré,“ říká například Jaromír Malach z Palírny Boskovice. „Třešní jsme naopak letos moc nepálili, urodilo se jich málo a jen místy,“ dodal. Podobně jsou na tom také na dalších místech našeho okresu. „Letos je to zatím slabší, protože hodně toho na stromech pohnilo. Méně bylo třešní i meruněk. Pálíme od prvního července, ale zatím toho bylo málo. Teď ale pomalu začínají ringle a švestky, u kterých to naopak vypadá na dobrou úrodu. A podobně to vypadá také s jablíčky. Snad to vydrží,“ přeje si Ladislav Vančura z Pěstitelské pálenice a moštárny v Rudici.
Největší vliv na hojnost úrody má samozřejmě počasí. A to si s námi letos hodně pohrává. „Ovoce potřebuje vodu a sluníčko, to je pravda. Ale letos spíše převládá ta voda,“ říká Malach. „Stromy v tuto chvíli vypadají dobře, ale klidně může podobně jako v Čechách přijít krupobití a budeme mít smůlu. To, že prší, je určitě dobré pro stav podzemních vod. Ale u stromů příliš mnoho vody škodí. Voda pak zůstává v ovoci a to pak rychleji hnije,“ dodává Vančura.
Velmi různorodou sezonu potvrzují také sadaři, kteří na pořádnou úrodu teprve čekají. „U nás se zatím můžeme bavit jen o rybízu a tam byla úroda průměrná. Na jablka je zatím ještě brzo. Nicméně to vypadá, že z důvodu dlouho trvajících chladných dní na jaře, bude úroda opět nízká,“ předpokládá ředitel Zeas Lysice Jiří Šafář. To v Agrospolu Knínice ani tak neřeší úrodu rybízu, ale spíše kam s ním. „Letošní úroda se liší jak podle místa, tak podle odrůd. Momentálně probíhá sklizeň višní a rybízu, u jablek a švestek to zatím vypadá, že by z toho něco být mohlo. V případě rybízu je pro nás však velkým problémem jeho odbyt. Není zájem a my tak nemáme kam jej prodávat, protože zřejmě v Polsku měli nadúrodu a zájemci nakoupili již tam. Poslední dobou je to čím dál horší,“ přiznává ředitel Ladislav Menšík. „Rybíz se v podstatě vůbec nemrazí a všechen jde na šťávu. A již i koncentrátu je zřejmě dost a není pořádný odbyt,“ dodal.
Pohled palíren a sadařů se tak nyní stáčí především k úroče jablek a švestek. „Stromy začínají modrat, vypadá to hezky,“ pochvaluje si Jaroslav Maršálek z Pěstitelské pálenice v Borotíně, kde jsou právě švestky hodně rozšířené. „Zatím to ale nic neznamená. Dokud není ovoce ve škopku, tak se může stát cokoliv. Krupobití, silný vítr. Příroda je nevyzpytatelná,“ uvědomuje si. „Za měsíc budeme chytřejší, hlavně snad již nebude tolik pršet. Když na stromě chytne jeden plod plíseň, rychle se to může rozšířit,“ přál si na závěr.(Luke)