Čertovská Vinotéka Boskovice vstupuje do 24 roku své existence

Autor článku: Lukáš Lorenc, pro číslo 16/2015, vloženo dne 07.09.2015

[Stálý odkaz na článek]

Boskovice * S koncem letních prázdnin se nezadržitelně blíží i začátek sezóny burčáku. Kdy by mohli milovníci tohoto nápoje poprvé ochutnat letošní úrodu a jaký je letošní rok z pohledu moravských vín, jsme se zeptali majitele Čertovské Vinotéky na Plačkově ulici v Boskovicích pana Aloise Oujeského, zkušeného držitele hodnotné licence mezinárodního degustátora.
Majitel Čertovské vinotéky nás uvítal v prostorách pekla, v zadní části prodejny, vyzdobené podle pohádky S čerty nejsou žerty, kde nechybí ani těžká kniha hříchů. Podle Aloise Oujeského se zatím letošní vinařská sezóna jeví slušně. "Když se bavím s moravskými vinaři, potkal je dobrý rok. Nejprve to sice díky suchu vypadalo tragicky, zvláště u mladých vinohradů, které mají nízké kořeny a nestačí nabírat vodu. Pak ale přišlo období dešťů, po kterých se zase vrací teplo a to je ideální. Cukernatost i výnosnost bude nadprůměrná. Vypadá to fantasticky, snad už nic nepřijde. V minulém roce to totiž bylo podobné, ale deště nevystřídalo teplo a hrozny začaly plesnivět,“ přiblížil Oujeský, který se výhradně soustřeďuje na moravská vína, což je v našem regionu rarita.
Nyní se však zákazníci těší především na úrodu burčáku. „U vinaře Čermáka z Němčiček jsem si předzálohoval vinohrady bílých hroznů. Muškát, Irsai Oliver a Müller Thurgau. Vinař hrozny vylisuje, odkalí a já je v podobě šťávy převezu do svého tanku na výrobu burčáku, který mám na prodejně,“ přiblížil s tím, že se jedná o velmi kvalitní technologii. „Jedná se vlastně o systém počítačem řízeného kvašení. Já si mohu nastavit teplotu tak, aby burčák kvasil rychleji a naopak jej zchladit, aby kvasil pomaleji. Díky tomu máme neustále čerstvý burčák. Znamená to pro nás velký technický posun a zvýšení už tak vysoké kvality našeho burčáku," uvedl a dodal, že první burčák zákazníkům nabídne třetího září. "V minulém roce musel být dříve, jelikož hrozny začaly padat," vysvětlil.
Zároveň však upozorňuje, že ne každý prodávaný burčák je kvalitní. "Již v půli srpna mi byla nabízena šťáva ze Španělska nebo Maďarska za neuvěřitelné ceny, poloviční oproti moravským hroznům. O to ale nemám zájem. Jednak se převáží v cisternách, u kterých nevím nic o údržbě a také se jedná o posbírané hrozny jakýchkoliv kvalit. Od toho se odvíjí cena. Navíc se uvádí jako částečně rozkvašený, a ten tolik nepodléhá kontrole. Bohužel, jen podle ceny nekvalitní burčák lidé již neodhalí. Protože i ceny nekvalitních burčáků šly nahoru. Zákazník je tak úplně dezorientovaný," upozorňuje zákazníky na nekvalitní produkty. "Já si raději počkám na moravské víno, kde je cena vyšší, ale je nesrovnatelně kvalitnější a provádí se u nich mnohem více kontrol. Česká obchodní inspekce nemá problém pomocí klonu, který udává, kde se víno sbíralo, najít případné klamání zákazníka," upozornil a uvádí, že nekvalitní burčáky jsou výrazně doslazované. "U některých produktů vlastně zákazník nepije burčák, ale jen řepné cukry."
Podobný problém vidí i u vín. "Během roku chodí lidé, kteří chtějí sudová sladká vína. Ta nejsem schopen poskytnout, jelikož prodávám pouze vína odrůdová. Sladké přírodní víno není možné nabízet v ceně do sedmdesáti korun, to se prodává jen v lahvích třeba za dvě stě korun. Sudová sladká vína jsou doslazovaná fruktózou neboli řepným cukrem a jedná se o vína stolní. U vín odrůdových, která nabízím, nelze přeslazovat, a čím sladší víno je, tím samozřejmě obsahuje obrovské množství síry kvůli stabilitě. To ale nemusí sedět každému a může se to projevit nevolností či pálením žáhy,“ upozornil. "První sklenka sladkého je krásná, ale postupně chuť uvadá. Při optimální chuti vína se s každou sklenkou chuť musí zlepšovat," přiblížil.
"Myslím si, že prodejce sudového vína by měl mít určité vzdělání v oboru a znát původ vína. Já třeba jezdím přímo na vinohrady, vím přesně co prodávám. Firem, které víno dovezou jsou tisíce, ale nevíte, co pijete," upozorňuje.
Za dlouhé roky své činnosti však již naučil své zákazníky poznat kvalitní vína. "Musím říct, že je vidět, že mí zákazníci již vínu rozumí a nenechají se napálit. Poznají, když něco nesedí. Děkuji jim za důvěru a budu se dál snažit posouvat díky spolupráci s vinařstvím Horák, se kterým spolupracuji již dvaadvacet let od sudových vín přes lahové. O jeho kvalitě svědčí i to, že minulý týden vyhrál na prestižní soutěži Český Král vín 2015 České republiky v kategorii bílá a červená suchá vína. Dále spolupracuji s vinařstvími Baloun, Tetour, Jedlička, Šlechtitelskou stanicí Ampelos i dalšími vinařstvími, které si vybírám. Vinařů je hodně, i těch co dělají dobrá vína. Ale v rámci dlouhodobé spolupráce mám zaručená dobrá vína a zaručené vinaře, kteří mají jak na soutěžích, tak u zákazníků vždy úspěch," pokračuje Oujeský, který se v srpnu zúčastnil přezkoušení mezinárodních degustátorů ve Vinařské škole ve Valticích a zároveň vstoupil i do Asociace mezinárodních degustátorů.
Čertovská Vinotéka Boskovice navíc chystá v závěru roku i několik zajímavých akcí. "Proběhne ochutnávka svatomartinského vína, ale o místě i čase budeme ještě informovat. Na prosinec ovšem chystáme velkou Čertovskou Party na Plačkově ulici, jejíž program zveřejníme v druhé polovině listopadu.
Zároveň bych rád upozornil firmy, které si chtějí zajistit víno jako dárkové předměty na konci roku, aby si dodávku zabezpečily včas. Zajistíme vína ve špičkové kvalitě, za kterou ručím," vyjmenoval.
Vinotéka Boskovice měla v minulých měsících kromě místních zákazníků také jednu velmi vzácnou návštěvu. "Popili jsme v naší vinotéce s Michalem Davidem, když měl v Boskovicích koncert. Dokonce si vybral vína s sebou a telefonicky nám potvrdil, že si pochutnal. Také se nám podepsal do knihy hříchů a zároveň přidal na počest vinotéky krátkou píseň," zakončil Oujeský s tím, že se již těší na své zákazníky při začátku burčákové sezóny.

Čertovská Vinotéka Boskovice:
Plačkova 15
680 01 Boskovice
Mobil: +402 603 518 816
E-mail: info@vinotekaboskovice.cz


Podobné články:
Do nové sezóny bez závazků - ze dne 15.03.2010 (2)
Úvodní duel rozhodl obránce - ze dne 15.03.2010 (2)
Fotbalová DIVIZE - ze dne 02.06.2008 (2)
Konkurzní řízení na funkci ředitelky - ze dne 08.04.2008 (2)
Zubaři DUBEN - ze dne 06.04.2008 (2)
Volejbalistkám se na lepší časy neblýskalo - ze dne 06.03.2008 (2)
Zaměřují se na prevenci kriminality - ze dne 14.02.2008 (2)
V boskovickém Prostoru vypukne Májová Melomania! - ze dne 23.04.2024 (1)
Plavecké medaile ve dvojboji i pětiboji - ze dne 22.04.2024 (1)
Modrý Mauritius v Boskovicích - ze dne 22.04.2024 (1)
Filmaři omezí parkování na náměstí - ze dne 22.04.2024 (1)
Pozvánka na Den otevřených dveří - ze dne 22.04.2024 (1)
V Boskovicích cílí na turisty - ze dne 19.04.2024 (1)
Medaile sbírali plavci nejen v Boskovicích - ze dne 16.04.2024 (1)
Hasiči v Boskovicích mají nového velitele - ze dne 16.04.2024 (1)
Přispějí klubům na trenéry - ze dne 16.04.2024 (1)
Kam v Boskovicích? - ze dne 16.04.2024 (1)
Čadová mistryní republiky - ze dne 15.04.2024 (1)
Dětem pořídí milionovou dřevěnou loď - ze dne 08.04.2024 (1)
Překvapení pro žáky Aikido Boskovice - ze dne 05.04.2024 (1)

Všechny články z tohoto čísla (16/2015):

Rubrika: Zpravodajství
Aktualizovali informační panel
Boskovice chystají desetiletý strategický plán
Boskovice plánují Drahanský sportpark
Ceny mléka stále klesají, mlékomaty mají potíže
Desítky hasičů a aktivovaný Panel. Hejtman obdržel čísla z výstavby tábora a zajištění stravov
Dětské oddělení Nemocnice Boskovice zažívá stabilizaci personální i prostorovou
Dobývání hradu v Boskovicích
Dotace kraje zamíří do sociální oblasti. I do Klokánku
Fotbalový areál dostal nový trávník a lepší osvětlení
Hejtman jednal se šéfkou ČČK Brno o pomoci syrským uprchlíkům na cestě do Německa
Hejtman se zúčastnil výjezdu premiéra a ministra vnitra na jižní Moravě k problematice migrace
Hejtman sleduje situaci na hranicích. Krizový štáb je v pohotovosti
Hejtman žádá stát o scénáře migrace po zavedení kontrol hranic Německa
Kraj podpoří fotbalisty Zbrojovky Brno
Kraj podpoří kryt pod Špilberkem, turistiku i oblíbené akce Agrární komory
Letní kino navštívily tisíce diváků
Letní kino se zatím opravy nedočká
Melkovská alej soutěží o Alej roku
Mezi zastupiteli panuje rozdílný názor na ocenění pozemků
Mladí umělci tvořili ve Vískách betlém
Na Růžovém náměstí vymění zeleň
Obhájili ratingové hodnocení
Osmý ročník přehlídky České ručičky vyhlášen
Památky otevřou své brány veřejnosti
Provozní doba pro veřejnost - Městské lázně Boskovice 10. 9. - 20. 9. 2015
Rada kraje se seznámila s podanými stížnostmi, peticemi a podněty na Protikorupční linku Jihomoravsk
Sokolovna ve Žďárné prochází rozsáhlou opravou
Společná propagace turistických památek Znojemska a Podyjí má ohlas
Švestek letos moc nebude, srazilo je velké sucho
Technické školství i čerpání dotací. Ministryně školství navštívila jižní Moravu
Úspěšně hledali ztracenou ženu
V areálu věznice Poštorná se připravují na mimořádnou uprchlickou vlnu
V Brně začal 57. ročník Mezinárodního strojírenského veletrhu
V Poštorné skončila výstavba tábora pro uprchlíky. Jde jen o zálohu
Veletrh odborného vzdělávání se koná již po osmé
Voda napáchala řadu potíží
Výjezdní jednání vlády v jihomoravské metropoli. Hejtman mluvil především o technickém školství
Výstavu obohatí veřejná přednáška
Získali dotaci pro nemocnici

Rubrika: Kultura
EKG O Lásce a Psyché v Klubu Mersey
Festival Léto na Staré radnici udělal z Radnické ulice multižánrový kulturní prostor
Luno a The Prostitutes v klubu Mersey
MCH Band v Klubu Mersey
PAPERBACK 2, vernisáž výstavy v Galerii Blansko
Paul van Dyk s novým albem The Politics Of Dancing 3 míří do Brna!
Robert Křesťan a Druhá tráva v Klubu Mersey
Rozlučte se s létem na Radiofestech
Svět podle Michaela. Funky night s DJem Michaelem V z J.A.R.
Tony Ducháček a GARAGE v Klubu Mersey
UMĚLECKÝ SALON JIŽ PO 68. V POLIČCE
Velvet Underground Revival Band Praha v Klubu Mersey
ZÁVIŠ v Klubu Mersey

Rubrika: Sport
Blanenská desítka vyrostla. Tisíc lidí si zazávodilo na silniční tepně města
Boskovice mají první výhru
Hokejisté jsou již na ledě, příchod Chvátala potvrzený
Letní turnaje zakončil sedmiboj
Mezinárodní turnaj ve Svitávce vyhráli domácí
Milda Bayer zvítězil ve Žďáru nad konkurencí
Na Bukové závodili bez žen
Švancara pálí za Blansko, Boskovice se v úvodu trápí
V Bořitově zvítězili Mayer a Nováková

Rubrika: Představujeme
Čertovská Vinotéka Boskovice vstupuje do 24 roku své existence
Jak správně chránit svoje firemní data – část 1 – antivirové téma - ESET
Ovocné pálenky i lahodné řízky, Palírna Boskovice skloubí tradice
Test: Nový Hyundai Tucson ... A teď tu vládnu Já

Rubrika: Napsali nám
Aukční dům Dorotheum odstartuje podzimní sezonu návštěvou Brna
Boj o ekologického oskara vrcholí! O vítězi rozhodne veřejnost
Boskovice navštívila rodina Morris – Reich, rodina posledního boskovického rabína
Čtyřicet týmů, čtyři sta zápasů. E.ON Junior Cup čeká Velké finále
Den tiskařů v Kralicích nad Oslavou
Myslivecké odpoledne v Okrouhlé
Nejvíc sportů pohromadě si můžou děti i dospělí vyzkoušet už tento víkend v Brně
Pálavské vinobraní v Mikulově bavilo rekordních 53 tisíc návštěvníků
Pivní festival Brno představí 20 pivovarů, nechybí ani pivní speciality a doprovodný program
Plnička CNG v Brně má výkonnější kompresor, přibude i nový stojan
Poděkování do Nemocnice Boskovice
Rekordní prázdniny v Aqualandu Moravia
SK Slavia Praha slaví vítězství na E.ON Junior Cupu 2015
Šifrovací hru „Tajemství Staré radnice“ si pro velký zájem lidé zahrají i v neděli
Školní brány se otevírají. Nechte dětem zkontrolovat zrak
Týden urologického zdraví připomíná důležitost prevence