Svoje pojetí regionální kuchyně, která využívá to nejlepší z domácích chovů, rybníků, zahrad a sadů, hodlá ve středu 10. srpna na výstavě Sousedé na talíři v brněnském Paláci šlechtičen představit šéfkuchař zdejšího vyhlášeného restaurantu La Bouchée Michal Hájek. Svoje umění bude předvádět od 15 do 17 hodin a ti, kdo se přijdou podívat, budou mít samozřejmě možnost také ochutnat.Kuchařská exhibice jednoho z předních brněnských šéfkuchařů se koná jako doprovodná akce výstavy Sousedé na talíři – Die Nachbarnauf dem Teller, kterou ve spolupráci s rakouskými partnery a s Moravským zemským muzeem připravila Centrála cestovního ruchu – Jižní Morava. Výstava, která se uskutečnila v rámci projektu přeshraniční spolupráce, bude v Brně už jen do konce prázdnin. Poté se přestěhuje do Rakouska. Od 2. Září do 30. října bude instalována na zámku ve Wilfersdorfu. Odtud se v adventním čase přesune do Telče.
Šéfkuchař Michal Hájek je zaměřen především na přípravu ryb a na využití sezónních místních surovin. „Nerad se nechávám spoutávat konvencemi a baví mne kreativně spojovat nové chutě a vymýšlet originální receptury, které dají plně vyniknout potenciálu vybraných surovin,“ říká tvůrce brněnské gastronomické „hauté couture,“ který na vlastní zahrádce pěstuje bylinky, na tržištích a ve specializovaných krámcích v tuzemsku i v zahraničí objevuje nové zajímavé ingredience. Pro hosty restaurantu La Bouchée rád vytváří degustační menu k Vínu měsíce. Ani tentokrát nechce být jiný.
„Nebude to vaření podle receptů. Spíš volná tvorba. Chtěl bych předvést variaci z králičích jater, suroviny budou pocházet z ekologického chovu Jiřího a Petra Kočárových z Ratibořic u Třebíče, kteří používají výhradně přírodní krmiva bez přísad. Zapomenout nehodlám ani na rybu z Pohořelic, kde bydlím. Tentokrát to bude s největší pravděpodobností tolstolobik,“ vyjmenovává šéfkuchař a popisuje, jaké bylinky hodlá použít, aby dal co nejvíce vyniknout kvalitám zvoleného masa. Na závěr bude lehký ovocný dezert, nejlépe z broskví, které budou v místních sadech právě tak „akorát zralé.“
Michal Hájek tak hodlá potvrdit svůj pohled na regionální jihomoravskou kuchyni, který prezentoval již na letošním kulinářském festivalu Jídlo zblízka. Jde především o lokální suroviny a jedinečné receptury z jižní Moravy, o suroviny z místních zdrojů, od místních farmářů, sadařů a zahradníků. Stejnou filozofií se řídí i restaurant La Bouchée, jehož kuchaři vaří výhradně z čerstvých kvalitních surovin, které si osobně vybírají. Zelené bylinky, kterými jídla ochucují, vyrostly přímo na zahrádce šéfkuchaře.
O místní suroviny, recepty i jídelní zvyklosti jde také ve výstavě Sousedé na talíři – Die Nachbarnauf dem Teller. Výstava přibližuje společné, ale i rozdílné momenty jihomoravské a dolnorakouské gastronomie. „Chceme ukázat vše, co máme společné, ale také to, co nás odlišuje jak v tradiční lidové, tak v městské stravě. Téma je zachyceno v časovém průřezu od druhé půle 19. století až po dnešek,“ řekla Zuzana Vojtová, ředitelka Centrály cestovního ruchu Jižní Morava, která se na téma gastronomie v cestovním ruchu zaměřuje.
Výstava je doprovázena česko-německým komentářem a katalogem, který připravili odborníci na regionální gastronomii z obou zemí. Vstup na výstavu, stejně jako degustaci, je zdarma.